Røde Kors søger frivillige

Røde Kors søger frivillige

Frivillige i Sorø styrker samarbejdet om hjælp til flygtninge

Vi troede lidt naivt, ukrainske flygtninge i Sorø blot var en kortvarig udfordring. Det er det ikke. Derfor er der brug for flere frivillige. Personer som vil give lidt af deres tid til at hjælpe med praktiske opgaver eller vil være kontaktperson til ukrainere, der – forventeligt – ikke kan finde rundt i den karrusel af udfordringer, det danske samfund er så gavmild med.

Krigen trækker ud. Ukrainerne har brug for andet end den akutte hjælp. Den hjælp var god, men at være flygtning i et vildtfremmed land, hvor sproget er besværligt og reglerne helt anderledes end hjemme, kræver noget andet end blot en seng og et måltid mad.

Derfor vil lokalafdelingerne af Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp nu styrke samarbejdet om at hjælpe de ukrainske flygtninge, der er i Sorø Kommune.

”Vi skal blive bedre til at dele og bruge den erfaring og viden, vi hver især har opbygget gennem arbejdet indtil nu, siger Niels Mortensen, formand for Røde Kors Sorø.

Erfaringen er bl.a., at frivillige er en værdifuld støtte med vejledning om alle de ting, vi danskere ikke tænker over i det daglige, men er fremmede for ukrainere. Det kan f.eks. være ansøgning om plads i daginstitution, MitID, åbning af en konto i et pengeinstitut, tandlæge- og lægebesøg, bustider og meget mere. Altså hvad vi andre betragter som mindre praktiske gøremål.

Det kan også blot være et spørgsmål om at drikke en kop kaffe, spise lidt hjemmebag og spørge hvordan det går. Altså som et helt almindeligt nabobesøg.

Så er der sproget. Ja, det kan være et problem men ikke større, end man selv gør det til. Der findes en udmærket app – SayHi – der er ganske nem at betjene. Dansk tale eller skrift oversættes hurtigt til ukrainsk – og omvendt. Et fint hjælpemiddel til at skabe forståelse.

Er du interesseret i at melde dig som frivillig og bruge en times tid på at hjælpe en ukrainer, kan du kontakte Dansk Røde Kors ved Niels Mortensen og høre nærmere – tlf. 3059 6888 – mail: niels@skyt-mortensen.dk